Asperges!!

Het heeft even geduurd , maar hier zijn we terug. De nasleep van het ongewenst bezoek was groter dan gedacht en de tuin heeft me ook goed bezig gehouden, maar hier dan toch eindelijk een nieuw bericht.
Daar het BlijentuinVrouwtje  (en ik eigenlijk ook)  zot is van groene asperges gaan we proberen om er zelf te kweken. Op de tuindagen in Bokrijk hebben we naast het plantgoed gegrepen, maar verleden week heb ik er toch nog gevonden bij Groendecor in Sint-Pieters-Leeuw. Het is de varieteit “Jacq ma pourpre” geworden, paarse dus. De keuze voor een “groene” soort heeft ook te maken met onze leemgrond, de witte verkiezen eerder een meer zanderige bodem. Het is misschien wat laat om deze nog te planten , maar  dit jaar moeten we toch geen oogst verwachten, de plant moet eerst kunnen uitgroeien.
asperge_05_2013_01  Dan op zoek naar een zonnig plekje in de tuin, niet evident met al onze krul- en boswilgen. Achter het terras van onze houtgestookte hottub was er nog wel een plekje gazon dat we voor dit nobel doel kunnen opofferen (weeral wat minder gras af te rijden !), dus  hier werden eerst de graszoden verwijderd:
asperge_05_2013_02

Dan de bodem goed losmaken, tot ongeveer een halve meter diep.  Op dit stukje van 3m bij 0,5m heb ik 2 kruiwagens grond verwijderd en vervangen door het zwarte tuingoud, de compost, die diep wordt ingewerkt.

asperge_05_2013_03asperge_05_2013_04

Dan  opnieuw een geul van ongeveer 30cm diep bij 50cm maken.
asperge_05_2013_05

En dan mogen de hoofdrolspelers eindelijk opdraven :

asperge_05_2013_06

Er worden heuveltjes van een 8-tal cm hoog gemaakt die ideaal minstens 30cm uit mekaar moeten liggen. Gezien de beperkte plaats heb ik me daar niet overal kunnen aan houden , we zullen wel zien of dit invloed gaat hebben.
Op de heuveltjes worden de planten geplaatst met de wortels mooi uitgespreid.

asperge_05_2013_08 asperge_05_2013_07

En plots was het bijna donker, dus moeten we de flits gaan gebruiken 😉

De planten worden dan met hand bedekt met het grond-compost mengsel. Een 10-tal cm is genoeg, je vult de rest van de geul vervolgens gedurende de zomer verder aan. Zodanig zitten de koppen van de plant ongeveer een 25tal cm onder de grond. Ook niet vergeten om voor het bedekken een stok bij elke plant te steken, als steun en om te weten waar de planten zitten natuurlijk.

asperge_05_2013_09asperge_05_2013_10

Normaal moet je nog begieten, maar met het vochtige weer van de laatste en komende dagen kan ik dit werkje gelukkig overslaan.
En nu maar hopen dat de planten nog kiemkrachtig genoeg waren en dat we volgend jaar al een beetje eigen asperges kunnen oogsten!

Advertenties

8 reacties op “Asperges!!

  1. een goede, smaakvolle keuze, die asperges. Zowat de koningin der groenten. Als ik ooit begin met een moestuin, moeten er zeker asperges bij. Wij hebben hier wel die goede zanderige Kempische grond.

  2. Vorig jaar heb ik ook asperges geplant. Reeds een mooie oogst gehad. Zeker aan te raden aan iedereen want eigenlijk is dit echt niet moeilijk als je de wortels koopt.

  3. Pingback: Blankende druiven etcetera | blijentuin

  4. Deze post had ik blijkbaar gemist… Asperges staan hier ook nog op het “te proberen” lijstje. Heerlijk! Hier is het zandleem, dus misschien een beetje witte en een beetje groene.

  5. Pingback: Tuintoer | blijentuin

  6. Pingback: Ze lagen te week… | blijentuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s