Onze oude holle hoogstam appelaar heeft het weer klaargespeeld, Z’n takken buigen weer door door de kilo’s fruit die er aan hangen.
Tijd om te plukken. Hiervoor gebruik ik mijn eigen versie van een “flesplukker” , deze werd gemaakt met een stevige buis van 3m en een 5l fles van bvb gedestilleerd water.Door een grotere fles te gebruiken kan je gemakkelijk 5 à 6 appels per keer plukken. De foto’s vertellen de rest.
Vooral de inkeping is belangrijk, hier blijven de appels achter haken.
Met dit hulpmiddel kan je zelfs zonder ladder al heel wat fruit plukken .
Welke soort appels het zijn weet ik niet, maar het zijn prima bewaarappelen, en je kan er heerlijke dingen mee maken. Appelmoes, gebakken appelschijven met spek, geschilde appel in de (microgolf)oven met bruine suiker en eventueel wat hoeveijs, maar het eerste wat het Blijentuinvrouwtje uit de oven toverde was deze heerlijke appelstrudel , naar een basisrecept van Jeroen Meus, met een eigen toets hier en daar.
Het was heerlijk!
De druifjes op de slagroom brengen ons naadloos naar het volgende onderwerp. Daar we heel wat druiven te oogsten hebben besloot ik om eens te proberen er druivensap van te maken.
Zo gezegd zo gedaan:
De druiven werden van de trossen geplukt en kort gespoeld. Daarna kwam de oude pers van ons moeder in actie. Na het persen werd het vruchtvlees nog eens door een neteldoek gehaald, met dit als resultaat :
Het vraagt wat werk, maar de smaak is niet te vergelijken met het commerciële spul.
In de tuin kan je goed het verschil zien tussen een resistente soort druiven (hier de Leon Millot)
En de witte van der Laan die duidelijk heel vatbaar is voor meeldauw, beide soorten staan hier vlak naast mekaar en worden vanzelfsprekend niet chemisch behandeld.
En tot slot nog een beeld van de scharnierbloemen, die momenteel volop in bloei staan.
Knap hulpstuk heb je daar gemaakt 🙂 De appelopbrengst ligt ook hier hoog, dat mag ook eens na enkele erg magere jaren. Jij maakt er van alles mee, zie ik. Hier wordt er door mijn moeder vooral rode kolen mee geprepareerd, ook lekker. Mooi geillustreerde post!
Geniale versie van de flesplukker!
Wat een prachtige oogst, ziet er allemaal heel smakelijk uit.
Sjieke plukker! Had ik dat eerder gezien, dan was ik er geen gaan kopen. Heerlijk hé, zo’n appeljaar. Hier wordt er ook vanalles lekkers gemaakt. Heb je enig idee hoe lang dat verse druivensap houdbaar is? Ik verwerkte net 5 liter tot gelei, maar het sap op zich is ook heel lekker. De rest van de oogst als sap bewaren zou wel fijn zijn.
Ik heb het zelf niet bewaard, maar onmiddellijk opgedronken. Ik vond wel dit artikel op het web : http://www.seniorennet.be/Pages/Advies/advies3.php?ID=209
Mooie oogst. Meeldauw is inderdaad een probleem maar kan toch oh zo makkelijk vermeden worden door de juiste rassen aan te planten
Heel lekker, de Leon Millot druiven, ik maakte er ook confituur mee, het sap van de druiven en klein stukjes appel, een aanrader
Een hele slimme appelplukker!
Maar wat een smakelijke blog is dit geworden.
Onze Glorie van Boskoop druif verwent ons dit jaar ook al met zo veel heerlijke zoete druiven.
Na lang zoeken nu “onze” boom op internet gevonden. Bent u er inmiddels al achter hoe de appel heet waar u appelmoes/-strudel van maakte? Ik ben zo’n boom ook in mijn tuin staan. En kunt u mij helpen door te vertellen wanneer kan ik het beste de appels plukken?
Alvast bedankt voor uw reactie!
Beste Desiree,
spijtig genoeg ben ik er nog niet achter welke appelsoort dit is. Ik begin de appels te plukken vanaf ze beginnen te vallen (ongeveer nu dus) . Meestal is de stelregel dat de vruchten rijp zijn als ze makkelijk loslaten van de tak. Veel plezier ermee en laat ze smaken !.