Tuintoer

Na 62 posts, 360 reacties en meer dan 17500 views ben ik tot het besef gekomen dat ik steeds maar kleine stukjes of details uit de tuin heb laten zien .
Tijd dus voor een kort toertje in de Blijentuin, de foto’s dateren nog van in mei, maar door de examenperiode en het gebrek aan tijd en goesting laat ik ze nu pas de wijde wereld in :

Wanneer je de tuin inkomt zie je centraal een eilandje dat gedomineerd wordt door de hazelaar. Naast een voederplank zit hier ook nog een poeltje in verscholen. Dit was vroeger de plaats van de zandbak, die nu dus werd omgevormd tot waterpartijtje. Dit wordt omringd door hosta, daglelies, valeriaan, kogeldistel, hemelsleutel, grasklokje, fuchsia en voorlopig nog Japanse holpijp, maar die zal er waarschijnlijk in de herfst moeten aan geloven, wegens te woekerend.
Rechts staat het hok van de cavia’s van Dochterlief en ernaast, net buiten beeld, het kippenhok.
Langs de grens met de boerderij staat een rij bos- en krulwilgen met eronder een ligustrumhaag. In deze strook kunnen onze eierfabrieken hun gangen gaan.
Links kan je een glimp van het tuinhuis opvangen.

Blijentuin2014_05_20_16

Stappen we een beetje verder komen we aan de poel. Rechtsvoor zie je nog net de jonge Vibernum.  Zoals je kan opmerken is er heel veel groen in dit deel van de tuin en weinig kleur.  Om daar wat verandering in te brengen werd ondertussen een deel van het gras voor de Vibernum omgedoopt tot bloemenborder waar onder andere de Fruitberg Verbena bonariensis zaailingen een plek kregen.

Aan het poeltje is het goed vertoeven op de bank en als het ’s avonds wat fris wordt zorgt de vuurkorf voor extra warmte.
Blijentuin2014_05_20_17

Wanneer we verder langs het tuinhuis  naar het achterste gedeelte wandelen komen we eerst nog een trampoline en een takkenwal tegen.  Daarachter ligt een heuvel , een overblijfsel van de grondwerken van ons huis. Die werd vroeger door de kinderen gebruikt als ‘speelberg’ maar is nu ingepalmd door pioenen, akelei, ranonkelstruik, sneeuwbes en…

Blijentuin2014_05_20_18

ook onze kerselaar en blauwe bessen vinden hier een plaatsje. Meer achteraan werd vogelkers en sleedoorn aangeplant en ook een fazantenbes die ik van een buurman kreeg probeer ik hier te laten groeien. Ook de stokrozen zijn hier ieder jaar weer te zien. In de achtergrond zie je de koeienstal. 
Blijentuin2014_05_20_21
Op de volgende (overbelichte) foto zie je rechts de heuvel en links achtereenvolgens de notelaar, Mirabelle en de oude appelaar. Allemaal veel te dicht op mekaar, maar dit is een ‘organisch’ gegroeide tuin,  een mooi woord om te zeggen dat we niet echt een plan hadden :-).
Zoals je kan zien wordt het gras hier enkel waar nodig afgereden.

Blijentuin2014_05_20_19

Achteraan het tuinhuis staat er een kleine muurserre, genoeg voor een paar tomatenplanten, wat sla  en het opkweken van zaaigoed. De notelaar zal ik wel klein moeten houden wat tot nu toe lukt.
Blijentuin2014_05_20_22

Wanneer we terugkeren naar het terras komen we ook nog de kruidentuin tegen , naast het houten terras van onze houtgestookte hottub. Dit terrasje is omgeven door een pergola waarop de Leon Millot druif z’n ding mag doen. Voor dit terras probeer ik asperges te kweken. Volgend jaar gaan we weten of dat lukt.

Blijentuin2014_05_20_23

Rechts van dit terras ga je via het insectenhotel naar de moestuin. (Het hek is recent dus let niet op de verschillende kleuren.) Voor de rabarber zie je nog 1 van de 5  net aangeplante courgettes, die ondertussen al beginnen te produceren. Ze worden geflankeerd door vergeet-me-nietje, akelei en juffertje in ’t groen. Dat was op 18 mei (foto links), ter vergelijking een foto van gisteren 8 juli.

Blijentuin2014_05_20_24

Achter het poortje bevindt zich dus de kleine moestuin (+/-20m2). Op het linkse bed kan je munt, look, pastinaak, sugar snaps, paksoi, prei en aardpeer herkennen. Rechts opgeschoten selder en peterselie, die laat ik bloeien voor de insecten, verder nog boterboontjes, sla en knolvenkel.

Op de laatste foto zie je hoe de moestuin op die 50 dagen is opgeschoten. Er werden ook nog Oost-Indische kers en kerstomaten geplant. De goudsbloemen en zegekruid kwamen vanzelf.

Blijentuin2014_05_20_25Blijentuin2014_07_08_02

Zo, tot zover de eerste korte rondleiding, er zijn zeker nog hoekjes die de moeite waard zijn, maar dat zal voor een volgende keer zijn . Ik plan ook nog wel eens een stukje over de evolutie door de jaren heen (misschien in de winter 🙂 ).

14 reacties op “Tuintoer

 1. Een heerlijke, natuurlijke tuin, waar veel mag en kan.
  Is de poel alweer dichtgegroeid? De onze ziet eruit als die van jullie in augustus 2012 😉 Ik noem hem hier ook maar poel in plaats van vijver.
  De moestuin ziet er ook zeer aantrekkelijk uit.

  • De poel is nog niet helemaal dichtgegroeid, maar veel water zie je niet meer. Dit jaar heb ik voor het eerst heel veel eendenkroos in de poel.
   De moestuin dankt je voor het compliment :).

 2. Amaiamai, wat een mooie tuin, met leuke hoekjes en kantjes. Ik hoop alleen dat het voor de gelegenheid van de foto’s was dat alles er zo mooi uit ziet, want anders ga ik regelrecht een depressie in 🙂 Chique hoor!

  • En gene photoshop! Ik moet wel zeggen dat onzen hof er in mei op z’n best uitziet. En ik heb er natuurlijk enkele mooie zichten uitgekozen 😉 .
   Momenteel is alles een beetje ‘ontploft’. T’is tijd voor een grote opkuis. Nog een weekje werken en dat vliegen we erin. (en laat die depressie maar, waarschijnlijk denk ik hetzelfde als ik de eigenwijze tuin zou zien, uw bloemenweide alleen al…)

 3. Leuk idee zo een tuintoer! Want inderdaad, we tonen natuurlijk altijd slechts een stukje …
  Eén van de leukste dingen vind ik het rondwandelen doorheen de tuin en het ontdekken. Deze virtuele rondleiding geeft een leuke beelden en een duidelijk overzicht.

 4. Zeer leuk idee zo een tuintoer! We tonen inderdaad alsmaar een klein stukje van onze buitenruimte. Deze rondleiding levert én leuke beelden én een duidelijk overzicht, super!

 5. Lijkt me een heerlijke tuin om in rond te struinen en te pendelen tussen de verschillende hoekjes. En klein grut te “schieten” met de camera. Mooie foto’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s