Ander en beter

Na enkele jaren steeds weer dit als resultaat te zien:
??????????????????????????????????????????????????????????????
is de maat vol , de ‘witte van der laan’ wordt de laan uitgestuurd !
Deze witte druif is heel gevoelig voor schimmels en ter vergelijking , de blauwe druif Leon Millot heeft hier bijna geen vlekje.
Het enige waar die last van heeft zijn de merels, die hebben dit jaar hun buikje goed kunnen vullen 🙂
???????????????????????????????Blijentuin2014_10_21_06
De druivelaar die zal worden vervangen is deze , het mag duidelijk zijn dat die er niet echt blakend van gezondheid bij staat.
???????????????????????????????Blijentuin2014_10_21_02
Dus nam ik de snoeischaar ter hand en zorgde voor een proper canvas.
Blijentuin2014_10_21_10
Maar door wat gaan we deze vervangen? Wel, na ons bezoek aan de Fruitberg is de Taybes , een braamboos, blijven hangen. Na wat zoekwerk vond ik wat ik zocht bij Ecoflora . Dus tijdens de middagpauze even naar deze ecologische kwekerij gereden en mij serieus moeten inhouden om niet met een volle koffer terug te komen. Momenteel heb ik wat tijd tekort om veel te doen in de tuin, maar die tuin loopt niet weg….
Dus deze hier wordt het.
??????????????????????????????????????????????????????????????
Uit de beschrijvingen van de Fruitberg heb ik kunnen opmaken dat de doornloze versie (Taybes Buckingham) niet zo goed is qua opbrengst, dus ging ik maar voor de doornige. Goede handschoenen zijn hier wel aangewezen want het zijn echt venijnige stekeltjes.
De wijnrank werd dus gerooid en het plantgat werd voorzien van verse gezeefde compost, die onder de vochtige leemgrond werd gemengd. Daarna werd de nieuwkomer aan de verrijkte grond toevertrouwd. Hoe dit in z’n werk ging ziet u hieronder:

Deze diashow vereist JavaScript.

Nog een flinke scheut water en hopelijk kunnen we volgend jaar smullen !
En daar ik dan toch aan de slag was in de tuin heb ik vlug nog even wat Chinese kool geplant in het serreke. Waarschijnlijk weer wat laat, maar we zien wel. De snijbiet is ook een nieuwkomer en zal na de eerste oogst en het eerste geslaagde recept (met dank aan De moestuin van Mme Zsazsa  en het Blijentuinvrouwtje) een blijver worden.  En als afsluiter werden ook nog een aantal vlierstruiken geplant.???????????????????????????????20141011_115844
Oh ja, de foto’s zijn deze keer wat minder, wegens mijn Fotokodasken moeten uitlenen aan OudsteZoon voor een studieproject…..

13 reacties op “Ander en beter

 1. Dit voorjaar heb ik voor het eerst ook snijbiet – Warmoes, dus – geplant. Een projectje, zeg maar. Het is echter over de ganse lijn een succes gebleken. Meer van dat! Extra bonus: Warmoes tooit zich met schone kleuren.
  Die Taybesvruchten zien er minstens even lekker uit als druiven. En waarschijnlijk zullen de merels dat ook vinden. 😉

 2. Mijn snijbiet heet ‘ Perpetual Spinach’. Ze onderscheidt zich van de veelkleurige ‘Swiss Chard’ en gelijkt meer op dikstelige spinazie. 10 planten zijn meer dan genoeg voor mijn toch grote familie. Regelmatig tot op de grond afsnijden maar wel het hart laten staan. Ze produceert heel vroeg en tot er vorst komt. En masse! En ze maakt de tanden niet zo bot, zoals echt spinazie.

 3. Druiven worden hier ook niets van betekenis, ’t een jaar wat beter dan ’t ander, dit jaar grote flop. terwijl bij mijn vader, waar zijn druif tegen de garagemuur groeit, er een fantastische productie was. Kleinfruit zal sowieso beter gaan. succes ermee.

  • O, maar hier is het enkel deze witte die niks werd, de Leon Millot stond bomvol trossen (of ‘grappen’ zoals dit hier in de Druivenstreek in het dialect heet). Gelukkig hebben de merels wat geholpen wat het was echt teveel om te verwerken.

 4. De van der Laan had het wel heel erg te pakken. Ik kan me voorstellen dat je hem eruit gooide.
  Tegen de zuidmuur van ons huis staat al meer dan 15 jaar en blauwe ‘Boskoop Glory’, die elk jaar een aantal kilo’s heerlijke zoete druiven levert. Een beetje schimmel op de bladeren krijgt hij wel, maar de druiven blijven onaangetast.
  Maar de Taybes zal hopelijk niet teleurstellen.

  • Netten spannen doe ik niet meer. Zeker niet meer nadat ik er ooit een onfortuinlijke merel dood in terugvond. Ik probeer de ‘schade’ te beperken door wat CD’s op te hangen, met wisselend succes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s