Hommelkast gekraakt…

De hommelkast is dan toch bewoond geraakt! En deze keer niet met mieren maar met gevleugelde bewoners. Alleen weet ik niet of ik er blij mee moet zijn.
Momenteel veroorzaken ze geen last maar enige voorzichtigheid is wel geboden. Waarom , wel…

Achter de marjolein staat ze , omgeven door Fuchsia, kogeldistel , vlinderstruik en valeriaan :
Blijentuin2015_06_29_09

En wanneer we dichterbij komen zie je wie de kast heeft ingepalmd:
Blijentuin2015_06_29_07Blijentuin2015_06_29_08Inderdaad, wespen ! (vermoedelijk de Duitse wesp)

Nu is de vraag natuurlijk, wat moeten we hiermee doen?

– Laten zitten en een draadafsluiting rond zetten zodanig dat er niemand toevallig te dicht in de buurt kan komen?
– ’s Avonds de opening afdichten?
– Laten weghalen door de brandweer?

Nu zijn ze nog redelijk rustig het nest aan het opbouwen, maar ik weet niet wat dit binnen enkele maanden gaat geven. Bijvoorbeeld wanneer ik dan toch eens het gras afrijd.

Iemand tips?

 

18 reacties op “Hommelkast gekraakt…

 1. Bij mij hangen regelmatig wepennesten (zo van die grijze ‘papieren’ ballons) onder de dakgoot en op de hooizolder, grote en kleine. Hoewel ik er alle dagen aan voorbij ga heeft nog geen enkele wesp mij iets gedaan. Onprettige ervaringen had ik toen ik eens met de grasmaaier over een bodemnest reed!

  • Dat heb ik ook gemerkt tijdens het maken van de foto’s. Deze zijn genomen vanop minder dan een halve meter. Ik kan me wel voorstellen dat je dan sprint records breekt wanneer je over een nest rijdt !

  • Het is zeker geen veldwesp, die heb ik vroeger nog te gast gehad onder de oversteek van ons tuinhuis. Die vormen inderdaad geen probleem. Hier gaat het zeker over of de limonadewesp of de Duitse wesp.

 2. Lastige kwestie. Ze gaan pas wat agressiever naar zoetigheid op zoek aan het eind van de zomer.
  En verder geef ik met mijn wespenallergie geen objectief oordeel 😉

  • Dat is het , nu zie ik ze gewoon zoals de bijen en hommels op de bloemen foerageren. En het zijn nuttige opruimers.
   Maar telkens ik takken op de takkenril leg moet ik toch eens aan jouw wespenverhaal denken. 😉

 3. Ik denk dat ik een risicozone ga aanleggen rond de kast, Kwestie van niet te vergeten dat er een nest is. De opening toestoppen blijft een risicovolle onderneming en mijn sprint is niet meer wat die geweest is 😉 .

  • Alle wespen zijn niet agressief. De Duitse wesp is dit wel omdat ze zeer agressief kunnen worden wanneer hun nest verstoord wordt om welke reden dan ook. Dit hoeft niet de mens te zijn.Gevolg is dat ze dan zich blind storten op het dichtst bijzijnde levende wezen in de buurt. Ze kunnen meermaals steken met gevolg dat personen een “allergische of anafylactische shock kunnen ontwikkelen wat levensbedreigend is. Verder zijn deze wespen carnivoren en zitten regelmatig op rottend vlees met allerlei gevaarlijke ziektekiemen. Daarom dat de overheden het bestrijden van deze nesten verplicht! Je kan als natuurfanaat natuurlijk de bedreigde natuur proberen te helpen met het risico dat een voorbijganger of…wie dan ook kans loopt op levenslange schade OF je kan de ingang afsluiten en de dieren zoeken wel ergens anders een plek.Het kan nooit kwaad dat je even langs loopt bij de gemeentelijke overheid om te checken of er geen verordeningen voor de bestrijding van deze dieren bestaat! Want als er iets gebeurt tussen de wespen en mens én men kan de beiden linken dan draag de nesthouder de verantwoordelijkheid en dit kan een dure grap betekenen!! Opletten dus in de toekomst.

 4. Ik had dit berichtje ook geplaatst in de solitaire bijen groep op facebook (een aanrader voor wie met determinatievragen rond bijen zit) j en ook daar zijn de meningen verdeeld. Ik volg dan toch de raad van de bijen en wespen specialisten : ze blijven , maar met een afsluiting er rond . Tegen de winter kan ik jullie dan de binnenkant van de kast laten bewonderen.

 5. Pingback: Hommelkast gekraakt….Update | blijentuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s