En toen stond er een …. serre

Het werd tijd om na meer dan een maand blogstilte nog eens een berichtje de virtuele wereld in te sturen. Een onderwerp kiezen was niet moeilijk, ik had het her en der al vermeld, we hebben sinds enkele maanden een serre in de tuin. Hoe deze werd opgebouwd kom je hierna te weten. Wat er deze zomer in te beleven viel, schotel ik jullie later voor. We beginnen bij het begin (logisch dacht ik) :
Daar de trampoline enkel nog gebruikt werd om aardbeien te beschutten tegen de vorst of om takken op te stockeren besloten we om deze ruimte in de tuin nuttiger te gebruiken . Na wat opzoekwerk viel ons oog op dit model uit de Makro, een Vitavia Merkur serre. Ik had al wat ervaring met dit merk daar onze muurkas van dezelfde makelij is.
Blijentuin2015_09_03_01In de promo zat de fundering inbegrepen en het tuinbouwglas werd optioneel vervangen door veiligheidsglas, gezien er toch wat bomen rondom de serre staan. Dat ze gratis aan huis geleverd werd, was ook mooi meegenomen.
Dan werd het tijd voor het echte werk. In onderstaande slide-show kunnen jullie stap voor stap de afbraak van de trampoline en de opbouw van de serre volgen:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na de montage was het tijd voor het plezante deel : het uitzoeken van de groenten.
Dat er tomaten in  het glazen huisje gekweekt gingen worden stond al vast, en daar net de Radio2 tuindagen plaatsvonden in Bokrijk wisten we waar naartoe. Van een perfecte timing gesproken 😉 .
Zoals gewoonlijk kwamen we met veel te veel planten naar huis. Een tiental soorten tomaten, enkel paprika’s  (waaronder een speciale, maar daarover later meer 🙂 ),  broccoli en  palmkool kwamen mee naar huis.
En omdat we er toch waren werden ook nog een geranium ‘Lady Moore’
, geum, viooltjes ,ananaskers , citroenthijm en olijfkruid meegebracht. Een mooi tafeltje vol:
Blijentuin2015_05_29_22

De geum’ flames of passion’ in close-up.

flames of passion

flames of passion

Aangevuld met wat eigen zaailingen van broccoli, kropsla en kerstomaatjes (met dank aan de Albert Heijn moestuintjes actie) kreeg alles zijn (krappe) plaats.
Achter de serre kan je ook nog de takkenwal, de uit de kluiten gewassen Gunnera en de regenton opmerken. Voor de takkenwal begint de hennepnetel al aardig op te schieten.

Blijentuin2015_09_03_29Wat er van al die plantjes geworden is , zie en lees je hier weldra……

Advertentie

19 reacties op “En toen stond er een …. serre

    • Maar mijn echte droom was een echte Hoeilaartse serre, maar hiervoor hebben we niet genoeg plaats en de opbouw en onderhoud hiervan is niet van de poes. Maar ik ga toch proberen om de traditie voor te zetten en er tafeldruiven in te kweken.

  1. Op mijn erf staat nagenoeg hetzelfde exemplaar, eveneens van de macro. Heb je je ook zo geamuseerd met het induwen van die rubberstrips :-)? Ondertussen staat de onze er al dik vijf jaar, en nog geen moment spijt van gehad.

  2. En vooral het kweken van groenten is handiger in een serre dan onder een trampoline. Ik heb nog even getwijfeld om met de halve cirkels van de trampo een tunnelserre te maken, maar vond deze toch iets esthetischer 🙂 .

  3. Pingback: En wat groeide er in de serre? | blijentuin

  4. Dag Bart

    Leuke site!
    Ik ben op zoek naar informatie over de dakgoten, en toen zag ik je foto met de regenton. Binnenkort komt bij ons dus ook de Merkur serre. Ik las dat de goten ingebed zijn, maar zijn deze gemakkelijk af te stellen na het plaatsen van de serre, om het water dan wel langs de voor of achterkant te laten afvloeien? Gaan bij jou de beide goten naar de regenton?

    Daarnaast zag ik dat je stenen hebt gelegd waarop de serre komt. Ik heb een basis hiervoor aangekocht bij de serre. Dien ik deze ook beter op een verhoog te zetten, of mag deze direct op de grond komen te liggen?

    Alvast bedankt en veel succes verder!

    • Beste Nick,

      de goten zijn niet af te stellen, ik heb de serre gewoon waterpas gezet. Dit werkt prima, het enige wat ik regelmatig doe is ze vrijmaken van bladeren.
      In het begin gingen beide goten naar de regenton, Nu gaat er eentje naar m’n poel en de andere naar de ton,
      De basis bestaat uit een gelakt metalen frame, dus dit gaat na verloop van tijd toch roesten. daarom heb ik gekozen om ze op betonnen boordstenen te plaatsen. dit heeft als extra voordeel dat de serre een 10-tal centimeter hoger komt. Dit zorgt ervoor dat de onderste ruiten ook minder snel vuil worden bij het gieten, dat je een soort ‘bak’ hebt om in te werken (minder gevaar voor gebroken ruiten) en dat ik er met mijn 1m85 gemakkelijker kan in werken.
      Ik heb wel in de hoek van de regenton een kleine opening tussen de boordstenen gelaten. Hierdoor loopt ik een tuinslang die is aangesloten op de regenton (die op een verhoogje staat), waardoor ik zo makkelijk kan begieten.

      Hopelijk heb ik hiermee je vragen kunnen beantwoorden,
      veel succes met de opbouw van je serre,

      Bart

      • Bedankt voor je reactie. Misschien overweeg ik ook wel het plaatsen op de boordstenen. Heb je daarbij de 6 grondpinnen nog apart met beton in de grond verankerd?

        Ik las ondertussen ook een aantal zaken mbt watertonnen en waterdruk. Hoe hoog staat jouw waterton en heb je voldoende druk in de slang om effectief te sproeien? Of is dit eerder druppelen?

        • In de grondpinnen heb ik een 2-tal gaten geboord en ze met houtdraadbouten en pluggen vastgezet in de boordstenen. Voor de rest zitten ze mee in het gestabiliseerd zand waarmee ik de boordstenen heb vastgezet.
          De waterton staat op het verhoogje dat bij de ton zat(een 30 a 40 cm hoog). Het hangt er dan van af hoe veel water er in de ton staat, maar meestal is het voldoende om te gieten of je gieter te vullen. Natuurlijk kan je je tuinslang niet hoog houden, meestal leg ik ze gewoon tussen de planten om te begieten.

    • Geen idee, ging vanzelf. Ik herinner me wel dat ik goed moest opletten welke stukken te gebruiken boven de deur. Er zat een miniem verschil met het stuk dat in de tegenovergestelde wand komt (die zonder deur). Maar of dit de oorzaak van je probleem is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s