Hommelkast gekraakt….Update

In de zomer schreef ik hier over de Duitse Wespen die hun intrek hadden genomen in de hommelkast.
En eigenlijk hebben we geen overlast gehad van deze bewoners, op het terras kregen we vooral de gewone wesp op bezoek. Deze waren afkomstig uit een nest bij de overburen dat zich naast het trottoir bevond  en daarom vakkundig door de brandweer werd verwijderd. Nadien hebben we geen mee-etende wesp meer gezien.
Ook het gras afrijden ging zonder problemen, al hield ik het nest wel altijd goed in het oog.
Hieronder enkele foto’s van hun bouwsel, opgetrokken uit flinterdun papier. De foto’s zijn genomen nadat de bewoners al een maand vertrokken waren. Het nest had wel al wat te lijden van de vocht .
Ondanks hun slechte reputatie verdienen deze opruimers, die zo iets kunnen bouwen uit gekauwd hout, toch ons respect. Vindt u niet?

20151011_144152 20151011_144119 20151011_144223

15 reacties op “Hommelkast gekraakt….Update

 1. Prachtig bouwsel…
  Mooi dat je ze kon laten begaan!
  Want zoals je aangeeft, al zijn het lastpakken, het zijn tegelijk ook goeie verdelgers van een aantal andere plaagbeestjes.

 2. Het zijn kunstwerkjes zonder weerga die een enorme inspanning vergen. Mooi om te zien hoe wespen dagenlang minuscule houtschilfertjes van bijvoorbeeld houten tuinmeubilair schrapen om er hun nest mee te gaan bouwen.

 3. Zo’n wespennest is een wonder van papiermakerskunst.
  Wij hadden ook een nest in de tuin, gelukkig wat ver van het terras. We hebben het daarom vorige herfst laten zitten, de beestjes gaan dan vanzelf sterven.
  Benieuwd waar de koningin komend jaar weer haar plek gaat zoeken 😉

  • Kunst is het zeker. Ik speur elke lente wel het tuinhuis en de omgeving van het huis af op beginnende nesten (van gewone wespen), want daar heb ik ze toch liever niet zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s