Bijenhotel 3

Nog een eenvoudig te maken bijenhotel.
Je verzamelt gewoon enkele blikken (liefst verschillende maten), die  je tegen een houten wand of plank bevestigt met schroeven . Daarna vul je ze op met bamboe- of andere holle stengels (hier heb ik ook nog stengels van pluimpapaver en scharnierbloem gebruikt)  en enkele houtstammetjes , waarin je gaten van verschillende diameters (hier 4,  5 en 6 mm) boort.  Als je goed kijkt zal je ook merken dat de openingen tussen de blikken werden opgevuld met droog lampenpoetsersgras (pennisetum). Hier zullen lieveheersbeestjes en oorwormen zich hopelijk thuis voelen.

bijenhotel2 vastvijzenblijetuin6 opvullen

blijentuijn2013_03_27_02 blijentuijn2013_03_27_01 en klaar!
Blije bijen verzekerd!

7 reacties op “Bijenhotel 3

 1. Wat een leuke insectenhotels hebben jullie! Komt er nou veel in zo’n hotel? Ik heb een klein kastje, maar heb er nog nooit iets in gezien. Misschien wat meer geduld hebben.

  • We hebben hier toch veel regelmatige hotelgasten.
   Ik vermoed dat je wel genoeg bloemen in je tuin zal hebben? Solitaire bijen zoeken hun voedsel dichtbij hun nestplaats,dus ze vliegen niet zo ver dan honingbijen. Ikzelf probeer te zorgen voor zoveel mogelijk (liefst inheemse) bijenplanten. In de kruidentuin is de meest bezochte plant de marjolein (oregano).

 2. Pingback: Nog enkele kamers vrij! | blijentuin

 3. Zelfs al heb je geen (geschikte) bloemen in de tuin (niet aan te raden overigens), dan nog werken deze hotels prima. Sleutelwoord dat ik hier helaas niet lees is ZON! Bijen zijn van de zon afhankelijk voor hun lichaamswarmte en nestelen dus ook graag zonnig! En zoals Bart al schreef, veel liefs inheemse bloemen. Goede soorten zijn bijvoorbeeld Zwarte mosterd, Knoopkruid, Speerdistel, Hartgespan, IJzerhard, Boerenwormkruid en (ja, echt wel!) Jakobskruiskruid. Er zijn trouwens ook soorten die liever in steen nestelen, boor daarvoor gaatjes in een muur. Soorten die graag in een verticale wand nestelen zijn te helpen met een appelkrat vol aangestampte leem met wat gaten voorgeboord. Ik heb allerlei variaties in de tuin. Zie bijv. mijn website (in het menu voor bijen en wespen kiezen).

 4. Beste Bart & Katy,

  Ik ben een net afgestudeerde pedagoog en ben bezig met het op de markt brengen van een boekje dat ik heb ontwikkeld.
  Als afstudeerproject schreef en ontwierp ik een praktisch boekje waarin activiteiten staan voor jonge kinderen, gekoppeld aan natuurbeleving.
  De eerste foto van het bijenhotel (vastvijzen) van deze website kwam ik tegen tijdens research op het internet.
  Ik zou deze foto heel graag op willen nemen in het boekje, maar dat doe ik uiteraard niet voordat ik toestemming heb.

  Graag hoor ik van u, bij voorbaat dank voor het antwoord!

  Hartelijke groet,

  Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s