Hommelkast

Hoe kan je een betonblok omtoveren in een hommelkast?  Kijk maar:

 1. Boor of beitel een verbinding tussen de 2 “kamers” van het betonblok
  hommelkast4
 2. Vul 1 van de kamers met nestmateriaal (oud nestmateriaal uit een muizennest zou het beste werken, maar wat hooi, droog mos, verkruimelde droge bladeren,..    kan zeker dienst doen.
  hommelkast6
 3. Zaag een plank op maat en boor er een gat van ongeveer 15 mm in dat als ingang moet dienen.
  Ook voorzie je 2 gaten (Ø+/- 5mm) om de plank te bevestigen aan het betonblok.
  hommelkast7
 4. Teken de 2 gaten af op het betonblok, boor 2 gaten in het betonblok en voorzie deze van de juiste pluggen.
  hommelkast3
 5. Bevestig de plank aan het betonblok en plaats deze op bvb. 2 bakstenen in de tuin. Enkele oude dakpannen doen dienst als extra beschutting tegen regen. En nu maar hopen dat een koningin de kast mooi genoeg vindt!
  hommelkast8

5 reacties op “Hommelkast

  • Met de orientatie heb ik nog geen ervaring, momenteel staat ze west,maar ik ben van plan om ze op een zonnigere plek te zetten. Er zaten verleden zomer hommels in m’n spouwmuur (west) en in de keermuur van treinbilzen (oost). In de hommelkast zaten er geen hommels, maar wel iets anders, zal ik in een van m’n volgende posts laten zien. Ik heb dit weekend wel een oud muizennest gevonden in ons tuinhuis, dus dat ga ik nu als nestmateriaal gebruiken, en dan maar hopen op een hommelnest!

  • Het oosten os een voorkeurzijde ook zuiden is favoriet. Omdat hommels vroeg nestelen is de kracht van de zon nog niet zo vernietigend als de zomer 2018; Dan bakten ze gaar. Het oosten is misschien daarom beter.

 1. Nounou, als ik een hommelkoningin was zou ik hier heel blij mee zijn! Dit ga ik zeker ook proberen in onze tuin. We hebben nog wel e.e.a. liggen dat dienst kan dien.
  Wij hadden ooit hommels in een mezennest. Daarmee was het raadsel van het mislukte 2de broedsel opgelost. Bij het schoonmaken van de nestkast troffen we dooiergele larven aan. Tja, we wisten niet eens dat het ding bewoond was, dus jammer van de inval…

 2. Pingback: Hommelkast gekraakt… | blijentuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s