Op deze pagina willen we jullie laten zien hoe we onze amfibieën poel hebben aangelegd en hoe deze door de seizoenen evolueert.
Deze poel werd aangelegd in april 2009. Toen dacht ik nog niet aan een eigen blog , dus van de aanleg zelf zijn er spijtig genoeg niet veel foto’s.
Op het internet kan je ook nog informatie vinden (zoals hier), maar meestal gaat het over grotere poelen. Onze poel heeft een diameter van ongeveer 3 m.
Allereerst werd een plek gezocht en gevonden in de tuin. Deze voldoet niet voor de volle 100% aan de eisen van een poel, zo zijn er heel wat bomen in de buurt en kan de poel niet de hele dag genieten van de zon.
Maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt.
Doordat de bodem uit leem bestaat en niet uit klei kozen we voor de gemakkelijkste oplossing : een vijverfolie.
De vorm werd bepaald en dan kan er gestart worden met graven. Voor een poel is het belangrijk dat je zowel ondiepe delen (die vlug opwarmen) als een diep deel (hier 1m diep) hebt .
Hoe groter de poel hoe beter, maar zelfs een kleine poel kan al een heleboel divers leven bevatten.
Hieronder zie je de bijna volledig uitgegraven poel.
De folie plaatsen doe je best op een zonnige dag, dan kan de folie laten opwarmen in de zon, waardoor die soepeler wordt.
Voor het vullen werd er al wat rijnzand op de bodem geplaatst, zeker geen gewone (tuin)grond want die kan veel te veel meststoffen bevatten en dat is vragen om problemen (algen).
De poel werd gevuld met een mix van leidingwater, regenwater en enkele emmers van m’n andere vijver om alvast te starten met wat watervlooien en andere nuttige dieren . Die komen er anders ook wel, maar het duurt wat langer.
Ook de minder steile wanden en ondiepe delen kregen een laag rijnzand.
Het wegwerken van de folieboord deed ik door de plaggen gras die ik had verwijderd omgekeerd (dus met het gras naar beneden) op de randen te leggen. Zo creëer je een natuurlijk ogende rand. Hier en daar plaatste ik enkele dakpannen en kasseistenen, deze zorgen dan weer voor schuilmogelijkheden. Het enige nadeel van deze rand is dat de kans groter is dat, vooral in de lente wanneer de oeverplanten begin te groeien, deze nogal wat water uit de poel kunnen trekken. Af en toe eens nakijken of er niet al te veel wortels vanaf de rand in de poel groeien helpt al veel.
Hierboven kan je ook zien dat er een gedeelte beplant werd met gele lis (Iris pseudacorus) , deze neemt veel voedingsstoffen op uit het water wat bevorderlijk is voor de waterkwaliteit.
De rest van de beplanting bestaat uit dotterbloem, zwanenbloem, gehoornd doornblad,watermunt,krabbescheer, kleine watereppe, glanzend fonteinkruid, elfenbloem, grote klis, sedum,…
De aandachtige lezer ziet ook nog Japanse holpijp en parelvederkruid, ook ik heb me laten vangen door deze exoten. Deze werden na het volgen van de poel onderhoud cursus van Regionaal landschap Dijleland onherroepelijk verwijderd .
Op deze foto zie je ook nog de schuilmogelijkheden voor amfibieën : een hoop oude bakstenen en dakpannen.
In de poel zelf zorgen enkel oude wortelstronken voor extra schuilmogelijkheden.
Hieronder kan je zien dat ik ook kasseien heb gebruikt om een rechts een plantvak te maken
Voor de verdere afwerking werden oude tegels en bakstenen (her)gebruikt. De zitbank is er één op kindermaat, maar dit heeft het voordeel dat je dichter bij het water zit 😉 .
Hieronder kan je zien hoe de poel door de jaren en seizoenen evolueert.
Dit is zonder meer het favoriete plekje in de Blijentuin!
Zoals ook te lezen in dit logje was het oktober 2013 tijd voor een grote schoonmaak :

VOOR

Oktober 2013
Ben fan, heb je prima gedaan. Het vloertje met afvalmateriaal en het verwilderingsproces is top!
Je gebruik van allerhande “bouwafval” is opmerkelijk en goed geslaagd!! Geeft je vijvertje nog net dat extra! Keigoed!
Pingback: Tuintoer | blijentuin
zeer mooi, allemaal herbruikbaar materiaal Ikzelf probeer dat ook zo veel mogelijk! de kringloopwinkels zijn mijn favorieten !!! Als de lente er aan komt begin ik ook aan een poel !! er is er al één aanwezig maar door vorige eigenaars toe geslipt dus werk aan de winkel, mijn voordeel is er zit een klein natuur bronnetje op de plaats waar hij komen gaat!!!??? nog veel zen momenten in je tuin vrgrt
Prachtig gedaan op een duurzame manier. Top! Complimenten