Daar we op zoek waren naar een scheidingswand om de zithoek op het terras wat gezelliger te maken groeide het idee om deze te maken met enkele euro-palletten. En waarom dan ook de achterkant niet inrichten als insectenhotel? Dan slaan we 2 vliegen in 1 klap! Toen ik verleden jaar dit bericht las en onze aardbeienoogst in volle grond jaar na jaar tegenviel kwam er een derde vlieg aangevlogen. Waarom geen bakken bovenop de wand monteren? Veel minder last van slakken en de bestuivers wonen een verdieping lager.
En dus werden er 3 euro-palletten aangesleept en door middel van azobe paaltjes (ongeveer) recht bevestigd op de rand van het terras. Om het terras nog te kunnen afspuiten worden ze op voetjes bevestigd, zodanig kan het water nog goed afgevoerd worden en blijft de onderkant van het pallet droger. De basisconstructie ziet er dan als volgt uit :
Detail van de voetjes (de vergeet-me-nietjes hebben zich weer goed uitgezaaid) :
Daarna werden de onderste kamers voorzien van stro, snelbouwstenen, dennenappels. Deze worden op hun plaats gehouden door kippengaas. Ook de binnenkant van de ‘kamers’ werd hiermee bekleed.
In close-up ziet het gelijkvloers er dan zo uit :
Op de bovenverdieping wordt er een constructie voorzien waarin 9 bloembakken passen. 8 hiervan werden gevuld met aardbeiplanten, 1 met wat keukenkruiden.
Dit dient ook deels als bescherming tegen de regen.
Dat het afdakje zijn werk doet zie je hieronder . Deze foto werd vandaag genomen na een hele dag regen, enkel de onderkant is wat vochtig. Je merkt ook dat de aardbeiplanten het naar hun zin hebben :-).
En dan is het tijd voor het grote werk. De snoeischaar en boren worden geslepen voor uren knip- en boorplezier. De boorgaten hebben diameters van 10 -8-6 mm.
De gaten dienen zo glad mogelijk geboord te worden, dus ook hier zijn haast en spoed zelden goed. De vleugels van de bijen en wespen zullen je dankbaar zijn.
De bamboe wordt met de grote takkenschaar op maat geknipt. De rest van het materiaal (stengels van scharnierbloem, pluimpapaver, pennisetum,… ) met de snoeischaar. Talloze blikken worden opgevuld (Ik weet niet of je het kan zien , maar hier is de vrouwelijke toets wel degelijk aanwezig, met dank aan het Blijentuinvrouwtje).
De grote blikken worden gevuld met leem, die heel goed samengedrukt wordt en waarin ook gaten van verschillende diameters gemaakt worden.
Daarna worden de verschillende materialen geschikt in de ‘kamers’. De aandachtige kijker kan zien dat de eerste gast al een gaatje heeft dichtgemetseld.
De ruimtes tussen de blikken en houtblokken worden opgevuld met bamboe en riet. Daar ik geen riet in de tuin ter beschikking heb, werd een rieten scherm gekocht en verknipt.
Dit werkje neemt het meeste tijd in beslag. Het beste resultaat behaalden we door het riet niet volledig tot op het einde in de opening te duwen , maar dit pas te doen wanneer de volledige opening gevuld is. Op deze manier kan je alles goed aanduwen. Uiteindelijk is dit het resultaat:
De andere kamers zien er zo uit:
Rechtsboven heb ik opgerold golfkarton gebruikt, voor onder andere lieveheersbeestjes.
Ook kan je stukken schors als opvulmateriaal gebruiken:
De laatste kamer werd opgevuld met dennenappels, ook omdat voor deze kamer de hop en een rozelaar uitbundig groeien, dus die zal toch meestal in de schaduw liggen.
En dan is dit het eindresultaat :
In vooraanzicht
En dan nog de achterkant, hier zie je dat ook de pluviometer en tuinfakkel hun plaatsje hebben gekregen:
Het zou best kunnen dat er nog een net of kippengaas voor het hotel gespannen wordt om de specht en andere vogels te weren , momenteel wacht ik hier nog even mee.
Laat de gasten nu maar komen!
Pingback: Hotel B(L)ijentuin opent de deuren | blijentuin
Dit moet zo ongeveer het machtigste insectenhotel zijn dat ik al gezien heb in een particuliere tuin. In één woord: ferm!
Bedankt voor het mooie compliment! (Bloos)
Wedden dat de tamtam in insectenland al volop aan het werk is. Prrrrrachtig!!!
Ik hoor hier toch regelmatig geroffel, alhoewel dat kan ook de specht zijn.
Ook welkom op deze blog trouwens 🙂
Wauw! Daar zijn de bijtjes wel ettelijke jaartjes zoet mee. Héél knap!
Ik hoop het ook Gert. Ik ben niet van plan dit elk jaar te vernieuwen!
En nog een nieuwe lezer erbij, 🙂
Waauw, deze beland op nr.1 in mijn inspiratielijstje. Het ontwerp is gewoonweg subliem!
Oei, zou ik een patent moeten nemen ?;-) Laat ons zeker meegenieten als je er ook een maakt!
Dat is een serieus bouwsel geworden. Heel mooi!
Dan is dan ook het enige serieuze hier 😉
Amai zeg, heel schoon!
Dank u, dank u ,het doet deugd te horen dat niet alleen wij het mooi vinden.
Hier ben ik diep van onder de indruk. Het is een echt sterrenhotel geworden voor onze gevleugelde lichtgewichten. Daarbij vergeleken is mijn bouwsel slechts een tweederangspensionnnetje 😉
De dakafwerking met de plantenbakken is ook heel slim!
Alleen het kijken naar de gedetailleerde afbeeldingen geeft al veel inspiratie.
Ik ben blij dat we je hoge verwachtingen hebben kunnen inwilligen Zem!
We hebben je lang genoeg in spanning gehouden 😉
En wat je bouwsel betreft, ik ben er zeker van dat het ook succes zal hebben!
en zeggen dat ik hier nog een palet liggen heb…… want amai, dit wil ik ook . Proficiat, zo schoon en zo knap bedacht
Een leuk idee voor op onze school!
Zeker doen, de meeste kinderen vinden dit heel boeiend.
Wat mooi! maar daar zijn wel een paar vaardige handen voor nodig!
Bedankt voor het compliment.
Fantastisch 5 sterrenhotel!
Bedankt, ik heb ze wel nog geen roomservice aangeboden 🙂
ziet er leuk uit, en wat een werk moet het geweest zijn, al zou ik geen moment meer rustig in mijn tuin zitten…..
Pingback: Tuintoer | blijentuin
Proficiat met je hotel. Heel goed gedaan door een echte natuurliefhebber. Is niet alleen voor de insecten, maar om naar te kijken is het ook heel tof.
Je hotel staat er nu al een jaar. Het is gevuld met bamboe, geboorde boomschijven, riet die je verknipt hebt enz.
Heb je nu zicht op wat het meeste bewoond is? Wat laten de diertjes eventueel links liggen? Uiteraard omdat ze bij jou volop een keuze hebben. Het zou interessant zijn om weten welke materialen minder in trek zijn, want ik wil er ook eentje maken, weliswaar niet zo groot als dag van jou. Dank.
Beste (achter)naamgenoot, bedankt voor je reactie.
Eigenlijk was dit hotel net te laat af om veel bezoekers te trekken. Momenteel zijn vooral de gehoornde metselbijen druk in de weer. En zij hebben duidelijk een voorkeur voor de boomstammetjes en de bamboestengels . In de mandarijnkistjes https://blijentuin.wordpress.com/bijenhotel-mandarijnkistje/ zie ik dit ook. De witte Ytong blokjes worden helemaal niet gebruikt dus die gaan eruit.
De snelbouwstenen worden ook helemaal niet gebruikt door de bijen of wespen , maar wel door spinnen en andere insecten. Hetzelfde geldt voor het stro.
De met leem gevulde blikjes hadden nog geen succes, met de nadruk op nog, want onder de hommelkast zijn intussen alle gaatjes gedicht https://blijentuin.files.wordpress.com/2013/04/blijentuijn2013_04_01_02.jpg
En vergeet vooral je hotel niet in de zon te hangen, Liefst Zuid tot Zuid-Oost.
Hopelijk heb ik je hiermee verder kunnen helpen.
Bedankt voor je zinvolle tips!
Bijvriendelijke groet,
Beste Bart, dat zijn inderdaad zeer nuttige tips. Zo optimalizeer je een hotel, als je vooraf al weet wat minder in trek is. Want je ziet op internet wel honderden voorbeelden van hotels, maar zelden info wat echt bewoond wordt. Dus je beschijving is zeker nuttig en interssant. Bedankt ervoor, groetjes
Je aanvullende tips zijn zéér nuttig. Mijn eenvoudige pensionnetje was vorig jaar ook te laat gebouwd en kwam gaandeweg teveel in de schaduw door uitdijende begroeiing. Ik zal je aanwijzingen ter harte nemen!
deze morgen vond ik een aantal bamboestokken voor het insectenhuis op de grond. Precies uitgetrokken. Door vogels? Het was precies omgevallen en terug rechtgezet. Een verklaring vind ik nergens
Beste Luk,
Dit zijn meestal een specht of mezen die doorhebben dat er lekkere larven in de stokjes zitten. Ik heb daarvoor het merendeel van mijn insectenhotels beschermd met kippengaas.
Ondertussen is dus ook het pallet hotel van deze bescherming voorzien. ik zal ten gepaste tijde hiervan nog een foto plaatsen.
Hopelijk is hiermee je mysterie opgelost?
Met vriendelijke groet, Bart
Dank U voor de snelle reactie. Rap herstellen en mooi terug op zijn plaats..
Waren nochtans stevig vast geboetseerd. Wonderlijke natuur….
Pingback: Ze lagen te week… | blijentuin
Pingback: Zoete zomer | blijentuin
Wauw, wat een prachtig insectenhotel! Geeft veel inspiratie voor als wij straks naar ons nieuwe huis gaan!
Bedankt voor het compliment, Ingrid. IK ben blij dat deze blog nog mensen inspireert, ook al ben ik er de laatste niet zo actief meer mee bezig.
Veel succes met de nieuwe woonst!
Bart
Wow, super mooi en ik had ook zoiets in gedachten met pallets want die staan hier genoeg in de stadstuin. En ook leuk die dennenappels en stro, ga ik ook doen en ook nog iets met terracottapotjes. Als t lukt zal ik mijn foto ook met jullie delen tzt.